Schoon

1 schoon (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: schoner, overtreffende trap: schoonst)
1 dat wat ons aangenaam aandoet, onze zintuigen streelt; fraai, mooi
2 vrij van vuil; niet vies, gewassen: schone handen
3 netto: 6000 euro schoon
4 weinig vervuiling veroorzakend: schone auto’s
5 vrij van kanker na daaraan te hebben geleden: zij is schoon verklaard

Ik ben schoon! De kanker is weg! Ik ben klaar met de behandelingen. Ik ben KANKERVRIJ!  We zijn opgelucht en blij dat deze fase voorbij is. Maar… we zijn er nog niet klaar mee. Ik moet nu herstellen, verwerken en revalideren. En in de tussentijd is er weer van alles gebeurd.

Een dag nadat ik mijn vorige blog gepubliceerd had testten we allebei positief op corona. Ja, ook dat nog! Alsof de chemo en de ziekenhuisopname nog niet genoeg waren. En zo zaten we dus 10 dagen in thuisisolatie (en hebben we de Giro d’Italia van dag tot dag gevolgd). Mijn klachten werden niet veel erger van corona want ik was al een paar weken verkouden. Ik was vooral erg moe. Maar Frans is wel een paar dagen goed ziek geweest.

Een lichtpuntje in die periode was het telefoontje van de oncoloog waarin ze mij vertelde dat ik geen chemotherapie meer hoefde. Pfffieuw wat een opluchting! Zij en haar team hadden het al besloten voor mij. Ik hoefde dus niet opnieuw aan de onderhandelingstafel om duidelijk te maken dat ik die laatste chemokuur niet meer wilde.  “U bent heel erg ziek geweest mevrouw”, zei de oncologe. Pas afgelopen donderdag bij de controle noemde ze in dat verband het woord bloedvergiftiging. Neutropene sepsis. Dat is niet best. Het had heel slecht af kunnen lopen en daar ben ik wel van geschrokken. Maar ik ben vooral heel erg opgelucht dat ik geen chemo meer hoef te ondergaan.

Na onze persoonlijke coronacrisis ben ik goed opgeknapt. Het hoesten werd eindelijk minder en ging tenslotte over. Ik voelde mijn energie terugkomen. Ik kon bijvoorbeeld al 4 uur aan tafel zitten (i.p.v. in bed) en dan ’s middags vanuit mijn bed ‘met mijn ogen dicht wielrennen kijken’. Ik had weer fut om leuke dingen te doen en heb mijn hobby van vroeger weer opgepakt: sieraden maken van (minuscule) kraaltjes.

De herstel en controlefase is nu aangebroken. Afgelopen donderdag ben ik met een longfoto en een beenfoto goedgekeurd door de oncoloog en de orthopeed. Ik hoef dus geen chemo meer en ik hoef geen pillen (bloeddrukverlagers, maagzuurremmers en pijnstillers) meer te slikken! Wel nog iedere dag een middagdutje, hard werken met fysiotherapie en iedere 6 weken naar het AMC voor controle.

Herstellen betekent ook drie stappen vooruit en twee achteruit. Terwijl ik dit schrijf beleef ik al de eerste terugslag in mijn herstel. Mijn been is pijnlijk en rood als gevolg van de fysiotherapie. Ik vind het nou eenmaal fijn om te bewegen en mijn grenzen te verleggen. En dat heeft dus spierpijn en overbelasting tot gevolg. En weer twee dagen in bed 😢 Toen ik de fysiotherapeute vroeg of ze me een perspectief kon schetsen was haar antwoord: “nee dat kan ik niet, want u bent uniek. Het hangt onder andere af van hoe uw lichaam reageert”. Nou dat weet ik nu dus.

2 reacties

 1. Gefeliciteerd!!!
  Eindelijk goed nieuws ( met een beetje tegenslag, corona technisch gezien…)
  Laten we het positief benaderen. Er is weer iets om naar uit te kijken. Veel respect voor Frans met zijn geduld en liefde om jou door deze nare periode heen te helpen.
  Ik proost op afstand op jullie zonnige toekomst. 🥳🥂

 2. Zo! Dat is niet mis. En wat een doorzettingsvermogen…..
  Veel sterkte ( en geduld….) in je herstelfase.
  Groeten
  Hendrik Jan Dekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *