Zelfredzaamheid

“Letterlijk betekent zelfredzaamheid: jezelf kunnen redden. Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zichzelf te redden op alle levensterreinen met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. ….. De ‘kleine’ zelfredzaamheid: het kunnen uitvoeren van praktische handelingen om zelfstandig te kunnen functioneren.“ – bron: zorgvoorbeter.nl

De afgelopen maanden was er voor mij geen sprake meer van zelfredzaamheid. Ik was grotendeels afhankelijk van de zorg door anderen. Ik kon heen en weer huppend met mijn rekje zelfstandig naar de wc en ik kon zelf mijn pyjama aantrekken. En dat was het wel zo’n beetje.

Ik heb ervaren wat het betekent om geleefd te worden. Mijn agenda was gevuld met zorgverplichtingen waar ik voor thuis moest blijven. Iedere ochtend tussen 8.00 en 11.00 de thuiszorg om me te helpen met wassen en dan tussen 12.00 en 13.00 de verpleegkundige om een nieuwe dosering antibiotica aan de pomp te hangen. Op dinsdag kwam de laborant om bloed te prikken, op woensdag en zaterdag de apotheek om nieuwe voorraad antibiotica te bezorgen en op vrijdag kwam de fysiotherapeut. Heel erg nodig allemaal maar ook beperkend.

Nu nog twee dagen antibiotica slikken. Dan hebben we dat ook weer gehad. Geen allergie meer, geen diarree meer, en hopelijk ook geen infectie meer. Maar dat is nog even afwachten.

Ik heb nu eindelijk geen thuiszorg meer nodig en ben verlost van de infuuspomp! Wassen gaat net als op de camping: handdoek, washandje, toilettas en schone kleren mee naar het washok (lees: keuken). Het is tegelijk mijn dagelijkse oefening om mijn voet op de grond te zetten en mijn been te belasten. En dan lekker mijn hoofd onder de kraan hangen om mijn nieuwe haren te wassen!

Mijn nieuwe rolstoel zorgt ervoor dat ik veel makkelijker door het huis beweeg.  En het voelt heel goed dat ik zelf mijn lunch kan klaarmaken in de keuken. Mijn scootmobiel stelt me in staat om zelf naar de apotheek of naar de winkel te gaan. Je ziet het: ZELF doen geeft enorm veel voldoening!

En het beste van alles: ik ben begonnen met lopen! Nieuwe schoenen aan en hup!… stapje voor stapje vooruit. In huis met m’n rekje en gisteren voor het eerst buiten gelopen met krukken. Het gaat hartstikke goed, bijna vanzelf. En daar ben ik zo ongelooflijk blij mee 😊 Nu iedere dag blijven oefenen… net zolang tot ik weer kan dansen!

Het is in ieder geval heel fijn om weer ZELF mijn dag in te kunnen delen. Dat voelt als vrijheid!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *